czwartek, 5 października 2017

Pyszna, sycąca i efektowna Sałatka z uszkami z pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi, świeżym szpinakiem i talarkami z oliwek! Obiad, lunch kolacja, przystawka... jak się komu chce!

Dla jednego obiad, dla drugiego przekąska, dla trzeciego lunch, a dla jeszcze innego po prostu sałatka  :) uniwersalna ze względu na porę dnia, oryginalna i sycąca - taka właśnie jest sałatka z uszkami z pieczarkami - świetny pomysł na posiłek dla singla, dla pary, dla rodziny a nawet dla gości! :) sałatkę można dowolnie wzbogacić ulubionymi smaczkami - np serem pleśniowym, lub  tartym żółtym. Sałatka doskonale smakuje również z sosem z tahini, który jest nieco bardziej gęsty i jeszcze bardziej sycący. Uszka można zrobić samemu ale na to trzeba mieć czas! Jak ktoś nie ma - a raczej większość go nie ma ;) warto sobie pomóc i użyć gotowych uszek. Tylko że... używamy uszek sprawdzonych! bo to główny składnik sałatki, więc jeżeli on sam w sobie nie będzie pyszny, to cała sałatka wyjdzie co najmniej słabo;) w przepisie użyte są uszka z pieczarkami Jawo - polskie, sprawdzone, zaufane, dobrze nadziane z cienkim ciastem, nieźle przyprawione - produkt na duży plus! uważajcie na rózne uszka czy pierożki typu tortellini - często ich farsz wymieszany jest z dużą ilością  taniego wypełniacza np mąki, nie raz się "nadziałam na nadzienie" i kupiłam ciasto nadziewane niemalże ciastem z odrobina grzybów itp.  teraz jestem wierna sprawdzonym produktom :) np tym od Jawo :) 


Porcja na 2-3 os.

Składniki:
·         Oliwki – 20 szt.
·         Świeży szpinak – 1/2 opakowania
·         Pomidorki koktajlowe – 1 opakowanie

·         Uszka z pieczarkami JAWO 1 op.

Sos:
·         Oliwa z oliwek 150ml
·         Musztarda 2 łyżki
·         Ocet winny 50 ml
·         Czosnek 2 ząbki
·         Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie umyj liście szpinaku, pokrój pomidorki na połówki, a oliwki w talarki. Na duży płaski talerz wyłóż liście szpinaku, następnie na szpinak wyłóż ugotowane uszka, pomidorki i oliwki. W osobnym naczyniu przygotuj sos – wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i polej nim ułożoną na talerzu sałatkę.

Wskazówka: Aby uzyskać jeszcze bardziej sycące danie, sałatkę można serwować z sosem śmietanowo-ziołowym, oprószoną tartym serem żółtym. Gotowe! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz